Jézus így szólt hozzá: Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta. (Jn 13,10a)

Jézus akkor mondja ezeket a szavakat, amikor Péter tiltakozik az ellen, hogy Ő megmossa a lábát. Jézus azonban határozottan kijelenti: ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám (Jn 13,8b). És aztán Péter – a végletek embere – átesik a ló másik oldalára: Uram, ne csak a lábamat, hanem a kezemet, sőt a fejemet is!

Jézus válasza mindannyiunkhoz szól, akik újjászületett, hívő embernek tartjuk magunkat. Életünk egy pillanatában felismertük Őt, mint megváltónkat, engedtük, hogy újjáteremtsen, megtisztítsa életünket. Márpedig ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre (2Kor 5,17).

Az újjászületett, Krisztus által megtisztult embernek nincs szüksége többé arra, hogy megfürödjön, mert tiszta Isten előtt. De szüksége van naponként lábmosásra, mert ő is ugyanúgy ebben a világban jár. Lába ezt a földet tapossa, és mindennap poros, vagy éppen sáros lesz. Mindannyian ebben a világban létezünk, élünk, ezzel a világgal érintkezünk. Számos ponton ehhez a világhoz kapcsolódunk munkánkban, barátainkban, ismerőseinkben, de nem vagyunk részei többé a világnak. Estére mindig bepiszkolódunk. Ezért kell naponta kérnünk, hogy Ő maga mossa meg a lábunkat, tisztítsa meg életünket, hogy tiszták és kifogástalanok legyünk Krisztus napjára (Fil 1,10b).

Facebook Comments Box