Listámon a legkártékonyabb „keresztyén” mantrák között a 10. hely a következő lózungé:

„Isten az ember boldogságát akarja.”

Bizonyos szempontból a listán akár az első helyet is elfoglalhatná ez a rendkívül kártékony mantra. Látszólag autentikus bibliai gondolatnak tűnik, de nem az.

Alapvetően mint premissza is hamis a megállapítás, Isten ugyanis elsősorban nem az ember boldogságát akarja, hanem az üdvösségét. Ez nem azt jelenti, hogy Isten számára lényegtelen az ember boldogsága, de a megállapításban pont az a rendkívül kártékony, hogy alapvetően kimondatlanul is egy emberi boldogságfogalom áll mögötte.

Az a kényelmes megoldás ebben a mantrában, hogy tulajdonképpen bárki bármit behelyettesíthet a „boldogság” szó helyébe, attól függően, hogy ő személy szerint mit tart boldogságnak. Ha a földi jólét számomra a legnagyobb boldogság, akkor máris egy hamis prosperitás-teológia talaján állok. Ha a szerelem számomra a legnagyobb boldogság, akkor Isten mindenen keresztül ezt akarja számomra, ergo ha elmúlik, legitim a válás, dobhatom a kukába a házastársamat. Megbecsülni sem tudom, hogy hány keresztyén házasság ért szomorú véget emiatt a kártékony mantra miatt!

Lehetne tovább sorolni, hogy milyen, alapvetően isten- és igeellenes utak sorát nyithatja meg számunkra ez az alattomos mantra.

Hogy mi a boldogság a keresztyén ember számára? Sok igét lehetne idézni, elsősorban a boldogmondásokat (Mt 5,3-12). Talán az az ige, amely a legjobban összefoglalja a bibliai boldogságfogalmat, az a következő: „Boldog, akinek hűtlensége megbocsáttatott, vétke eltöröltetett. Boldog az az ember, akinek az Úr nem rója fel bűnét, és nincs lelkében álnokság” (Zsolt 32,1-2). Boldog az az ember, aki felismerte ebben az életben a legnagyobb nyomorúságot, a bűn és a halál nyomorúságát, és megtalálta a megoldást Krisztusban. Ez a boldogság.

Lehet persze örömed mindenben, amivel Isten megáld ebben az életben, de ez nem veszi át a helyét a legfőbb boldogságnak.

Boldog az, akit nem fertőzött meg ez a mantra. Ha megfertőzött, akkor töröljük ki az életünkből mindenestől!

Facebook Comments Box