Ha új házat építesz, készíts korlátot a háztetőre, hogy vérontással ne szennyezd be házadat, ha valaki leesnék róla. (5Móz 22,8)

Régen – a közel keleten mai napig is – főleg lapos tetejű házakat építettek, és ezeken a háztetőkön gyakran étkeztek, aludtak, beszélgettek is. És ha valaki nem készített korlátot a háza tetejére, az könnyen vétkessé válhatott abban, ha valaki – hozzátartozója vagy vendége – a nyakát szegte, mert véletlenül, egy óvatlan pillanatban leesett.

A ház azonban nem csak egy fizikai fogalom, ahogy a templom sem. Ház a családod, ház az a közösség, ahol vezető funkcióval vagy felruházva. Ha nem állítod fel a korlátokat, Isten törvénye alapján, akkor – akár fizikai, akár lelki, szellemi értelemben – könnyen a nyakát szegheti gyermeked, unokád, és mindenki, aki rád bízatott.

Mindez nem hatalmaz fel arra, hogy a saját gondolataid szerint korlátozz, vagy éppen saját „házadban” diktátorként viselkedj. Az alap a korlátépítésben mindig Isten akarata kell hogy legyen! Elsősorban saját magad számára, majd mindazok számára, akik felé felelősséggel tartozol.

Persze ha valaki átlépi a korlátot, és úgy is leugrik, az már nem a te felelősséged. De ha nincs korlát, az bizony a tiéd!

Isten adjon nekünk bölcsességet, határozottságot, egyenességet, és következetességet ahhoz, hogy tudjuk a saját helyünkön képviselni az Ő akaratát!

Facebook Comments Box