Listámon a legkártékonyabb „keresztyén” mantrák között a 9. hely a következő lózungé:

„Csak szeress, más nem számít, ez a keresztyén élet!”

Ez a mantra egy alapvetően helyes bibliai alapelvből indul ki, ebben a formában megfogalmazva mégis egy rendkívül káros és hamis megállapítás. Az az alapvetően helytelen gondolat áll mögötte, hogy ha megváltott ember vagyok, akkor nyugodtan rábízhatom magam a szeretetre, és csak ebben kiteljesedik az én keresztyén életem. 

A legtöbb így gondolkodó ember eljut arra a következtetésre, hogy nem kell Bibliát olvasnom, nem kell Isten akaratát kutatnom, mert ha szeretek, akkor jó úton járok, ennyi az egész. Ezzel az a baj, hogy a szeretetemet meghatározzák azok az egészen más gondolatok, amelyeket magammal hozok meg nem tért életemből, maga a világi szeretet-fogalmam is. Így képes vagyok puszta „keresztyén szeretetből” Isten akaratával ellentétes úton járni, de még ártani is a másik embernek.

Igen, Jézus alapvetően az Isten és felebarát iránti szeretetben határozza meg a törvény legmélyebb lényegét (Mt 22,37-40), de ezzel nem mondja azt, hogy felesleges a törvény. Nem mondja azt, hogy a szeretetre hivatkozva ignorálhatom az önmegtagadásra, személyes áldozathozatalra, Istennek átadott életemre vonatkozó bibliai parancsokat és utasításokat, és nyugodtan járhatom a saját szeretet-utamat.

Kutatni Isten akaratát, és a szeretet Lelke majd alkalmassá és késszé tesz arra, hogy ezek szerint éljek. Mindig ez a helyes sorrend.

Facebook Comments Box