Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz. (Zsolt 1,3)

Mai világunk egyik legfontosabb jelszava a siker. Annak alapján számítasz értékesnek, hogy – a világ szemszögéből nézve – mennyi sikert értél él, milyen sikeres az életed, leginkább az ismertség és a pénz mércéjével.

A zsoltár azonban az Isten szerint „sikeres” ember jellemzőiről beszél. Minden sikerül, amit tesz, de nem abban az értelemben, hogy világi, vagy anyagi sikerek garmadája jelzi útját. Sokkal inkább Isten ama mércéje alapján, amiben a hívő ember gyönyörködik. „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Mt 16,26).

Az Isten szerint sikeres ember jellemzője az, hogy olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa.

Istenben, az Ő közelségében gyökerezik. Állandó és intenzív kapcsolatban van az élő víz forrásával, Istennel, kutatja Isten igéjét és abban Isten örökkévaló akaratát, és életét aszerint rendezi be. És ebből adódóan gyümölcsöt terem, Isten igéje elkezd működni az életében, akkor is, ha körülötte minden kiszárad, és csak az önzés gyümölcseit tudja teremni.

Mit akarunk inkább? Világi sikert, ismertséget, gazdagságot, vagy örökkévaló gyümölcsöket, amik kiállják Isten ítéletének próbáját? Válaszuk az utóbbit!

Facebook Comments Box